Jak wyglądały szczepienia u Waszych pociech, przed I i po II etapie? Zosia ma obecnie tylko WZW typu B, końcem lutego zaczynamy nadrabiać szczepienia.
dopiero teraz zobaczyłam ten wątek-cofam pytanie z wątku założonego przeze mnie. Nasze szczepienia będą wyglądać podobnie-jedynie WZW przed 2 etapem -pewnie w najbliższym tyg. (jeśli nic nie pokrzyżuje nam planów). Właściwie uzyskałam dwie inf. odn. szczepień-jeden lekarz powiedział, że najlepiej się wstrzymać do drugiego etapu i szczepić 2 m-ce po operacji-natomiast inny lekarz powiedział, że można szczepić dziecko 2 m-ce po 1-wszej operacji i conajmniej 2 tyg przed drugą więc teoretycznie moja 3,5 miesięczna córka jest w dobrym momencie szczepieniowym. ceikawa jestem innych opini na ten temat. Szczerze mówiąc (pisząc)cały cas sie zastanawiam jak powinnam postąpić bo tak naprawde żaden lekarznie powiedział konkretnie czy szczepić dziecko czy też nie odpowiedzialność spada na nas rodziców. A tak naprawde to przecież oni mają najlepszy wgląd jak jest lepiej chocby nawet statystyczny. Może po 1-wszym etapie dziecko jest zasłabe i dlatego lepiej odwlec szczepienia w czasie. Ja raczej bedę tylko szczepić na WZW ponieważ tylko z takimi decyzjami rodziców sie spotkałam.
Zosia może być szczepiona dopiero 3 miesiące po i przed operacją. W lutym będą 3 miesiące po operacji i zaczynamy nadrabiac szczepienia. Raczej nie powinnaś szczepić dziecka na wasna rękę, lepiej poradzić się lekarza. Po pierwszym etapie pytalam kardiologa o szczepienia i powiedziala mi, że tylko WZW a po 2 etapie nadrobimy zaleglosci.
Witajcie!
Moja Julka jest tuz przed II etapem i tez mamy tylko WZW niestety przez chorobe nie zdazylismy jej zaszczepic na pneumokoki a przed II etapem jak konsultowalam sie z kardiochirurgiem powiedzial ze miesiac przed nie ma mowy o szczepieniach.
Jeszcze jedno. Niewiem czy wiecie ale szczepienie na pneumokoki mozna załatwic sobie z sanepidu za darmo. Dzieciom chorym przewlekle sie nalezy, my przynajmniej nie mielismy z tym problemu
Zosia ma orzeczenie o niepełnosprawności z powodu wady serduszka i będę się starała o dofinansowanie z PEFRON o dofinansowanie tych szczepień. Byliśmy na gruźlicy i teraz trzeba odczekać 6 tygodni i możemy rozpocząć dalsze szczepienia.
Aniu, my szczepimy sie w Krakowie i mieliśmy darmową szczepionkę bez problemu, szczerze mówiąc nawet bym nie wiedziała. Ale przynależymy do przychodni dla dzieci z grupy podwyższonego ryzyka i moze dlatego. Warto zapytać. Pozdrowienia dla Zosi. :)
W takim razie najpierw zapytam w przychodni czy Zosia dostanie szczepionkę. Bp przecież też jest dzieckiem z grupy podwyższonego ryzyka.Pozdrowionka dla Julci! Będę się modlić i trzymać kciuki mocno z Zosieńką razem :) Będzie wszystko dobrze, Julcia jest w znakomitych rękach dr Pająka, choć tak mało o nim wiadomo był uczniem Malca.
Maks urodzil sie w UK i tutaj szczepi sie dzieci z HLHSem wg kalendarza szczepien.Poza tym ma wszytskie dodatkowe szczepienia plus Synagis( na gorne drogi oddechowe)
Mysle,ze korzysc przewyzsza ewentualne powiklania.
Mam pytanie odnośnie szzcepienia na ospę. Czy wasze dzieci były szczepiona przeciwko tej chorobie? Podobno szczeienie koliduje z przyjmowaną aspiryną. Macie na ten temat jakieś info?
Pozdrawiam :)
A i jesze do mamyMaxa: czy wiesz jak ta szczepionka "synagis" może nazywać się u nas?
Musisz się zalogować, aby móc pisać.