Olu i co powiedzieli, warto wiedzieć :-) Nam też zdarzyło się zapomnieć niestety. Wiem, że obniżona krzepliwość krwi po odstawieniu Aspiryny utrzymuje się w organizmie maksymalnie 7 dni bo o tyle wcześniej, przed operacją należy ją odstawić.
Olu i co powiedzieli, warto wiedzieć :-) Nam też zdarzyło się zapomnieć niestety. Wiem, że obniżona krzepliwość krwi po odstawieniu Aspiryny utrzymuje się w organizmie maksymalnie 7 dni bo o tyle wcześniej, przed operacją należy ją odstawić.
Powiedzieli, ze z lekami nasercowumi nie ma żartów. Enarenal należy przyjmować w równych odstępach 12 godzinnych (np. przy dawce 2x dziennie), ale jak się zapomni, to lepiej opuścić jedną dawkę niż podać za dużo. Dziecku nic nie będzie jak nie dostanie leku, bo jego stan jest stabilny ( inaczej musiałoby zostać w szpitalu), gorzej na pewno by było przedawkować. :)
Więc jak się raz zapomni, to nic się nie dzieje, następna dawka o normalnej porze.
Wiecie to szczerze nie spotkałam jeszcze żadnego dziecka z hlhs które ma odstawiona aspiryne po którymkolwiek etapie. Super macie:-)
Nadziejo a mozna zapytac w jakim wieku jest obecnie Pola?
Wiecie to szczerze nie spotkałam jeszcze żadnego dziecka z hlhs które ma odstawiona aspiryne po którymkolwiek etapie. Super macie:-)
Nadziejo a mozna zapytac w jakim wieku jest obecnie Pola?
Zadałam właśnie pytanie kardiochirurgowi odnośnie tej aspiryny bo mi to spokoju nie daje ;-) Czekam co mi odpisze.
Pola pod koniec listopada skonczy 4 latka. We wrzesniu najprawdopodobniej ustalimy termin trzeciego etapu.
Max ma obecnie rok i miesiac.Wazy 9kg i po drgim etapie zazywa:
aspiryne- jedna dawka dziennie
furosemid-0,6 rano i wieczorem
captopril-1.25 co 8 godzin
Captopril Max bierze z powodu slabszej kurczliwosci serca.Jego serduszko,a w sumie prawa strona tylko pracuje za wolno.Z tego tez powodu ma furosemid, aby odciazyc nerki.Jak tlumaczyl nam lekarz potrzebuja one duzo krwi i obecnie sa bardzo blisko serca powodujac jego przeciazenie.Stad pomoc w postaci furosemidu.
Dominika dostaje Acesan 1x23mg i spironol 2x12.5
Ciekawe czemu Dominika nie dstala Captoprilu ....
Takze ma słaba kurczliwosc bo ma bradykardie i w nocy zwalnia mi do 48-52 .
Agnieszko, a ile tej aspiryny dostaje max? Podeślij info to wyedytuje post
Witam.Mój Kubuś ma 3 latka i dostaje -Acesan 1x30mg i captopril 2x5mg.Warzy 14kg.
Ten temat został zamknięty na nowe odpowiedzi.